• amimo

  • Kandungan

  • Kategori

  • Archive

  • Flickr Photos

  • Advertisements

Bulan

Bulan, sememangnya satu objek yang dikaitkan dengan pelbagai kejadian didalam masyarakat kita. Dalam aspek perkataan Bulan (jan, feb….) dan Bulan dilangit tidak lah dapat kita bezakan, melainkan kita merujuk kepada apa yang sedang dibincangkan.

Menariknya kedua dua Bulan ini penting bagi kita untuk menetapkan masa. Mungkin ada benar juga Bulan sebenarnya hanya merujuk kepada satu objek sahaja iaitu Bulan di langit.

Menjejakkan Kaki di permukaan Bulan

Program Apollo

Program Apollo

Pada tahun 1969 kita dikejutkan dengan berita tentang manusia pertama menjejakkan kaki ke Bulan, lalu terjadilah sesuatu yang panik dikalangan masyarakat awam, adakah benar manusia boleh menjejakkan kaki ke Bulan ?. persoalan itu tak habis-habis di bincang sehingga kini.

Namun apa yang pasti adalah selain daripada Russia dan Amerika wujud pesaing baru yang begitu bersungguh-sungguh berusaha menyertai kelab elit penjelajahan angkasa. Negara yang dimaksudkan ialah China dan India. Seperti mana sejarah lampau, tamadun india dan china telah wujud beribu tahun lamanya. sudah tentu mempunyai kebolehan yang tinggi untuk menyaingi Russia dan Amerika.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: